Dining Commons, Western N.E. University

Key Details

Size: 82,000 SF.
Cost: $30.6 million
Architect: Tessier Associates
Owner: Western New England University

This brand new building is located on the campus of Western New England University in Springfield, MA. The new building contains a retail mall on the first floor with a Starbucks, a grill and sandwich restaurant, bakery, lounge areas for students, and dining and performance spaces that are used for non-academic functions. Some of these uses consist of food preparation classes for students and staff, poetry readings, and entertainment.

The second and third floors are the main student dining hall. The fourth floor includes adjustable conference and meeting rooms and a large outdoor terrace. The new dining commons have a rounded facade and a glass atrium. A skywalk connects the new dining commons to the campus center, where the old dining hall is located. Along with the new dining hall, the project also consisted of the relocation of one parking lot and the addition of a new parking lot, adding over 100 new parking spaces.